Avocado bidrar till bättre hjärnhälsa

Avokadon innehåller mängder av nyttoämnen och kopplas ihop med bättre hjärnhälsa.

Publicerad 24 augusti 2017 . Av Rebecca Haridi
avocado

Forskare på universitetet i Illinois har hittat ett samband mellan näringsämnet lutein som finns i avocado och förbättrad hjärnhälsa. Det är den antiinflammatoriska effekten som lutein ger som påverkar våra kognitiva förmågor positivt. 

Den kognitiva förmågan är vår psykiska funktion som avgör hur bra vi minns saker, kan ta till oss av saker, återge och bearbeta information, lösa problem och ”multitaska”. Med stigande ålder försämras den kognitiva förmågan. 

Forskarna menar därför att det är klokt att konsumera luteinrik kost redan innan försämringen sätter igång. 

Förutom i avocado finns lutein bland annat i ägg, grönkål, spenat och andra grönbladiga grönsaker.

Källa: Året runt, Spectator Health. 

Läs även: Bevara hjärnvolymen med medelhavskost och Stärk immunförsvaret

Hjärnhälsa Avocado

Kommentarer

Inga kommentarer.

comments powered by Disqus