Minska risken för allvarliga sjukdomar med fullkorn

Genom att få i dig mer fullkornsprodukter kan du minska risken för allvarliga sjukdomar och öka chanserna att leva längre.

Publicerad 11 oktober 2017 . Av Rebecca Haridi
fullkorn minskar risken for allvarliga sjukdomar

Ju mer fullkorn vi äter desto bättre förutsättningar har vi för att leva längre utan allvarliga sjukdomar. Den slutsatsen dras i en metaanalys som bygger på 45 populationsstudier. Den lägsta risken för sjukdom och förtidig död fanns hos dem som åt sju portioner fullkornsprodukter per dag. 

Det handlade om en lägre risk att utveckla hjärt- och kärlsjukdom och att dö i sjukdomar som cancer, diabetes, luftvägssjukdomar och infektionssjukdomar. 

Även fullkorn i små mängder påverkar

I metanalysen som utfördes vid NTNU (Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet) ville man undersöka hur mycket fullkorn vi bör äta för att ha lägsta möjliga risk att dö i förtid. Resultatet visade att desto högre intag desto bättre skydd.

Men redan vid 50 gram fullkorn per dag finns samband med betydande lägre risk för sjukdom. 50 gram fullkorn motsvarar några skivor fullkornsbröd.

Källa: Sund och NTNU

Läs mer: Fullkorn ger bra immunförsvar och Magnesiumrik mat

Fullkorn och hälsa

Kommentarer

Inga kommentarer.

comments powered by Disqus