Vegetarisk mat minskar risken för förtida död

Vegetarisk mat minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom och en förtidig död. Detta enligt en studie som publicerats i The FASEB Journal.

Publicerad 3 september 2017 . Av Rebecca Haridi
vegetarisk mat2

Att vegetarisk mat har flera positiva effekter på vår hälsa har bekräftats av flera studier. Nu bekräftas detta av ännu en studie på området. 

Under mer än 20 år följde forskare från Harvard 209 286 personer där deltagarnas kostintag registrerades var fjärde år. I samband med detta samlades även data in om insjuknande i hjärtkärlsjukdom. 

Vegetarisk mat skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom

Risken att insjukna i hjärtkärlsjukdom var 26% lägre för de som åt mest av hälsosamma växtbaserade livsmedel och minst animaliska livsmedel. Detta i jämförelse med de som åt minst vegetabilier och mest animaliska livsmedel. 

Bland de som åt mindre animaliska livsmedel ökade risken för hjärtkärlsjukdom om de åt mer processade livsmedel. 

Hälsosamma växtbaserade livsmedel inkluderar: fullkorn, frukt, grönsaker, nötter och baljväxter. 

Processade livsmedel är exempelvis: fruktjuice, läsk, vitt mjöl, pommes och sötsaker. 

Källa: The FASEB Journal

Läs mer: 7 matvanor får dig att leva längre och Kaffe är hälsosamt

 

Vegetarisk mat

Kommentarer

Inga kommentarer.

comments powered by Disqus