Varför havremjölk?

Havremjölk serveras numera som alternativ på var och varannat kafé. Att den är trendig är det ingen som tvivlar på. Men är den nyttig? God? Vilka skäl finns det att välja en skvätt av den vällingliknande drycken?

Publicerad 18 april 2019 . Av Rebecca Haridi
havremjolk

För den som inte direkt faller för smaken i havremjölk finns ändå skäl att fortsätta välja drycken. Produkten kommer som namnet antyder från havre och är helt vegetabilisk. Havremjölk består av mald havre som blandats upp med vatten och liknar vattenbaserad välling.

Havremjölk är lättare för magen att smälta än vanlig komjölk. Den passar allergiker som laktosintoleranta och de som inte tål mjölkprotein.

Drycken är också ett alternativ för veganer och andra som valt att utesluta mjölkprodukter ur maten men ändå vill ha ”mjölk” i kaffet.

Havremjölk - rik på B-vitaminer och antioxidanter

Drycken kryllar av B-vitaminer som bidrar till att skydda och reglera det centrala nervsystemet. Den innehåller också en stor mängd antioxidanter och skyddar oss mot fria radikaler.

Essentiella aminosyror som finns i drycken bidrar till att hålla cellerna friska. Diabetiker som regelbundet dricker havremjölk kan se en förbättring i behovet av mediciner eftersom havre har förmåga att reglera blodsocker. Sjukdomar i sköldkörteln som hypertyreos kan förebyggas om du dricker havremjölk eftersom den är rik på jod.

Källa: Steg för hälsa och Topphälsa

Läs mer: Vad är laktosintolerans? och Superdrycken rödbetsjuice

 

Havremjölk

Kommentarer

Inga kommentarer.

comments powered by Disqus