GO SLOW med Trine Grönlund

Trine Grönlund är IT- och reklamproffset som genom GO-SLOW visar oss verktygen till vårt rätta tempo.

Publicerad 16 april 2019 . Av Rebecca Haridi
Trine go slow

I en stressad vardag dras allt fler av oss med i ett tempo som snurrar allt snabbare. I stället för bättre prestationer blir resultatet kvävd lust och hämmad kreativitet. Trine Grönlund, GO-SLOW ambassadör, menar att det är fullt möjligt att göra tvärtom. Skruva ner tempot och faktiskt prestera bättre än innan.

Man kan behålla farten även om man skruvar ner tempot. Hur?

  1. Vi kan själva lära oss att ta kontrollen över tempot. Det inte är vad du gör i vardagen utan hur du förhåller dig till det du gör som kan göra dig stressad. Öva dig på att justera och optimera hastigheten och börja göra saker och ting i sin rätta takt. Öva upp din ”lugn”-kapacitet och stå stark i ditt eget unika tempo – där just du presterar och mår på topp – medan du respekterar men inte påverkas av andras.

  2. Lär dig sätta av tid till reflektion så du får tid att sortera den stora mängden information du tar in i den takt den kommer in. Sätt dig på en liten "bänk" och observera dina tankar istället för att vara i dem hela tiden.   

  3. Sätt fokus på här och nu och en sak i taget. Stäng ute brus, zooma in och fokusera på en sak i taget. Släpp tankarna kring det som varit och oron inför det som ligger framför och landa här och nu.

  4. Det är inte stressen som gör oss sjuka utan bristen på återhämtning. Lär dig pausa för att förnyas, utvecklas och leva hållbart. Lär dig arbeta som en sprinter som ger järnet i små fokuserade portioner åt gången, för att sen vila. 

Vad fick dig att intressera dig för GO-SLOW?

– Jag jobbade 12 år i New York inom reklam och IT branschen. I slutet av den perioden kände jag en enorm utmattning. Jag hade jobbat för mycket. Jag fick ta konsekvenserna. Jag fick göra en inre resa för att hitta tillbaka till livsglädjen. Jag kände plötsligt att mitt liv hade blivet för ytligt och att jag inte fick med mig själv och mina prioriteringar och värderingar i vardagen. När jag hörde om Carl Honores tankar kring SLOW (i boken "In praise of Slow") kände jag att detta är vägen fram för mig. 

Vad är fördelarna med slow living?

– Att du upplever livet - det sägs att vi idag tillbringar 47% av våra dagar omedvetna om vad vi gör. Slow living handlar om att sänka tempot utan att tappa farten. Att få ut mer av livet, att kunna göra det du gör bättre, känna det du känner bättre, att komma åt djupare tankar och relationer och framförallt att hela tiden utgå ifrån ditt absolut bästa jag.

Varför tror du att allt fler längtar till att leva mer i nuet idag?

– I en tid då allt går allt fortare blir suget efter det långsamma allt starkare. I en tid där bruset omkring oss bara ökar blir längtan efter tystnaden större. I en tid där allt blir mer och mer komplext blir behovet av det enkla kraftigare.


Kommentarer

Inga kommentarer.

comments powered by Disqus