Jessica Frej: Att vara glad är hälsosamt

Matkreatören Jessica Frej lagar gärna mat med mycket smak i. Något som hon förenar med ett praktiskt förhållningssätt där det goda med fördel kan göras både snabbt och enkelt.

Publicerad 10 mars 2019 . Av Rebecca Haridi
jessica frej

Spelregler när det gäller mat är inget för Jessica Frej. Hon äter allra helst det hon har lust till vilket ofta är detsamma som god och hemlagad mat. 

– Att alltid äta riktigt gott tror jag gör gott och därför tror jag att det är det nyttigaste. Kroppen och själen vet vad den behöver, vi behöver bara lyssna inåt så får man svaret på vad man själv behöver, säger hon. 

Fakta

Namn: Jessica Frej
Yrke: Uppskattad matinspiratör, kokboksförfattare och tv-kock som medverkat i program som Sveriges Mästerkock, Mitt Kök och Tv4 Nyhetsmorgon.
Aktuell: Med kokboken Supersnabbt och Supergott samt Youtube-kanalen Lättlagat med Jessica Frej

Vad inspireras du av som matkreatör?

– Jag läser alla mattidningar, kollar på massor med matprogram, går på restaurang och reser så ofta jag kan och älskar att äta hemma hos vänner. Där får jag nya idéer. Jag skriver alltid ner om jag äter något ovanligt gott eller får en ny idé kring en maträtt eller smakkombination så jag kan plocka fram den hemma i provköket sen.

Vad har mat och hälsa för koppling?

– Allt hänger ihop. Mat är för mig glädje och att vara glad och lycklig tror jag är hälsosamt, säger hon. 

Vad är styrande när du tar fram ett nytt recept? Hur jobbar du?

– Smaken, jag vill ha mycket smak i mina rätter. Ofta börjar det med en idé exempelvis att jag vill göra ett recept på köttbullar som går jättefort. Sen så tar jag fram det godaste receptet i mitt tycke. Efter det funderar jag på om det går att förkorta antalet ingredienser utan att ta bort smak. Sen så funderar jag ut vilken teknik man kan använda så att det går superfort. Här kom jag exempelvis på hur man kan göra köttbullar och slippa rulla. Hur man gör kan ni se i min youtube-kanal Lättlagat med Jessica Frej

Varför har mat blivit så viktigt för många svenskar under senare år tror du?

– Jag tror mat alltid varit viktigt, nu när vi har sociala medier så kan vi visa andra vad och hur vi äter. Därför tror jag det blivit mer trendigt och roligt med mat nu. Man kan dela tips, recept och passa på att skryta när man lyckats med bullbaket. Jag tycker det är superkul!

Finns det något som du anser är underskattat vad gäller mat?

– Jag vill gärna att fler ska upptäcka glädjen och lugnet som infinner sig när man lagar mat. Om man tillåter sig att njuta av stunden. Skala potatis kan vara väldigt rogivande. För att man ska känna det här lugnet tror jag man behöver snabba och enkla recept som går fort att laga utan att man behöver skynda sig, säger hon. 

Kolla in: Lättlagat med Jessica Frej

Alla recept hittar ni på: Jessica Frej´s hemsida

Jessica Frej

Kommentarer

Inga kommentarer.

comments powered by Disqus