Johan Södergren: Boosta med Raw Food

Att äta oupphettad mat för med sig fördelar som att maten bibehåller viktiga näringsämnen, vitaminer och enzymer. Johan Södergren på Matapoteket berättar om magin med Raw Food och hur du tillagar.

Publicerad 1 november 2018 . Av Rebecca Haridi
rawfood matapoteket
Varför är Raw Food bra för oss?
Raw Food är huvudsakligen basisk mat då frukt och grönsaker innehåller basiska mineraler. De hjälper våra kroppar att hålla ett basiskt PH-värde som i sin tur förebygger sjukdomar och stärker immunförsvaret. Sötsuget minskar när kroppen får sitt näringsbehov tillgodosett. Raw Food tynger inte ner lika mycket som en tungt lagad måltid. Man känner sig därför piggare och får mer livskraft, säger Johan Södergren på Matapoteket på Södermalm. 
Raw Food är dessutom hormonbalanserande kost vilket ger mindre humörsvängningar och svallningar, motverkar PMS, kramper och vätskeansamlingar. Njurarna fungerar bättre vilket ger våran hud mer lyster och ger oss ett bättre mental fokus, enligt Johan Södergren. 

Andra positiva effekter är exempelvis bättre matsmältningsförmåga och tarmfunktion i och med den höga andelen fibrer och vatten. Maten tar sig lättare genom tarmarna och rensar kroppen på slaggprodukter.

Den oupphettade maten stärker immunsystemet och fungerar antiinflammatoriskt. Åldrandet kan bromsas genom att näringen hjälper våra organ att fungera fullt ut. Även risken för åldersrelaterade sjukdomar kan minskas.

– Om vi belastar vårt system med processad mat, kosmetika, parfymerade hygienprodukter, bekämpningsmedel och luftföroreningar kan inte kroppen göra sitt utrensande jobb särskilt bra. Gifter byggs upp i våra fettvävnader och sedan börjar våra kroppar att försvagas och hälsan försämras successivt. När vi istället äter ren och naturlig lättsmält mat som är växtbaserad får våra kroppar mer energi att reparera, rensa ut och stärka oss, ge oss den vitalitet och livsenergi vi behöver, säger Johan Södergren. 

Vad händer vid upphettning av mat?
– När man hettar upp maten förstörs viktiga näringsämnen, enzymer, vitaminer, mineraler och anti-oxidanter bland annat, säger Johan Söderberg. 

Vad har mat och hälsa för koppling?
– Maten smakar bättre om man lever mer hälsosamt. När maten inte är tillräckligt näringsrik äter man ofta mer och större portioner och får då i sig mer kalorier och men mindre näring. Raw Food:ister äter mindre portioner men har mer energi eftersom maten är sprängfylld med näring, enzymer, vitaminer, fibrer och allt vi behöver, säger han. 

Vad har ni för visioner med Matapoteket?
– Visionen är att ändra på folks matvanor till det bättre och ge mer förståelse över hur det vi stoppar i oss faktiskt påverkar inte bara våran kropp utan även själ och sinne. Vilket i sin tur kan leda till lite färre vilsna själar ute i världen, säger han. 

Varför fastnade ni för just Raw Food?
– Jag har diabetes typ 1 för och åt tidigare mat som gjorde att jag mådde dåligt fysiskt och psykiskt. Till sist bestämde jag mig för att det var dags för en förändring. Jag blev vegan och levde så ett tag. Jag började må bättre och bättre men sedan tog det stopp och jag kände att det fortfarande fattades något. Jag prövade Raw Food och efter det började saker och ting lösta. Idag är min diabetes i stort sett botad, säger Johan Södergren på Matapoteket. 

Hur mycket behöver man äta för att bli mätt?
– Det är väldigt individuellt. Om man går direkt från att vara en allätare till att bli Raw Food:ist kommer man behöva äta rätt så stora mängder för att bli mätt. Dock så är magsäcken en mästare på att vänja sig så efter några dagar kan man ta mindre och mindre portioner för att bli mätt, säger han. 

Kolla in: Matapoteket för mer info.

Läs fler inspirerande texter: Raw Food - vad är det? och Undvik snabba kolhydrater
Supermat

Kommentarer

Lizette Pompa:

Jättebra :) När man är raw så blir man så pigg också inte den där dåsigheten som blir utav för mycket carbs. Prefekt komplement till yoga träning då man inte vill känna sig tung. Love Raw + Yoga www.yogateket.com/se

comments powered by Disqus