Kimchi - nyttig supermat som förebygger sjukdomar

Kimchi, fermenterad salladskål, är nationalrätt i Korea och så full av nyttiga bakterier att den numera beskrivs som rena rama mirakelkuren för den som proaktivt vill förebygga sjukdomar. Nyttig supermat som dessutom är god på köpet!

Publicerad 5 november 2018 . Av Rebecca Haridi
kimchi nyttig supermat

Kimchi, koreansk kålsallad med chili, är i ropet och räknas idag till en av världens mest fem hälsosamma maträtter (enligt tidskriften Health). Skälet till att kimchi är så nyttigt har med syrakulturen att göra. Fermenterade eller syrade grönsaker och syrad mjölk innehåller mjölksyrabakterier i mängder.

Dessa nyttiga bakterier har egenskapen av väktare. De håller andra mer skadliga bakterier borta. Mjölksyrabakterierna som även kallas probiotika hjälper även kroppen att ta upp mer av vissa livsnödvändiga vitaminer och mineraler. 

Kimchi och Kombucha

I boken Kimchi och Kombucha skriven av Soki Choi talas om den ”den mikrobiotiska revolutionen”. Tarmbakterierna stärker enligt författaren hjärnan och påverkar vårt psykiska mående. Enligt studier som refereras till bidrar de goda bakterierna till en mängd olika hälsofördelar som bland annat bättre immunförsvar, lägre kolesterol och bättre maghälsa.

Huvudingredienser i kimchi

Ingredienserna för att laga kimchi varierar, ofta används kinakål, vitlök, rättika, ingefära, fisksås, torkade chiliflarn, räkor eller ostron.

Källa: Må Bra, Pekoe.se och Matmartyren.

Läs om andra mattrender: Ketokost - maxa fettintaget och bränn fett

Kimchi Nyttig supermat

Kommentarer

Inga kommentarer.

comments powered by Disqus