Kristjan Lootus: Dans ger glädjekickar

Efter dina två första steg är du igång. Men du behöver bestämma dig. För precis alla kan lära sig att dansa och röra sig till musik menar Kristjan Lootus, välkänd från Let´s Dance.

Publicerad 14 februari 2019 . Av Rebecca Haridi
Kristjan Lootus2

– Flera dimensioner och alla sinnen kopplas in när du rör dig till musik. Det ger oss extra energi, glädje och kraft. När vi hör musiken kopplas våra sinnen till rytmen och melodin, vilket ger kraft åt våra rörelser. Rätt musik är viktigt, musik som lyfter, bygger upp och öppnar våra rörelser på bästa sätt.

Belöning väntar den som vågar

Kristjan Lootus säger att det är mänskligt att vara rädd för att pröva nya saker. Men menar att det lönar sig att pusha sig själv lite grann.

–  När man ger det chansen och vågar ta några steg lovar jag att ni kommer att uppleva en fantastisk förvandling och känna att allt är möjligt. Vi tror först inte att vi kommer att klara det men upptäcker sedan att det är kul, roligt och mycket givande.

Själv var Kristjan mest intresserad av fotboll och cyklande som ung. I dansen hamnade han lite av en lycklig slump skulle man kunna säga. När en granne på övervåningen knackade på och frågade om han kunde hänga med deras dotter som danspartner följde han med och fastnade.

Dans vidgar sinnen

Om man jämför dans med annan träning som exempelvis ett spinningpass på gymmet har dansen så mycket mer att ge. 

–  Ett danspass ger kunskap som du kan använda dig av i andra sammanhang i livet. Rörelse på ett helt fantastiskt sätt som du kan koppla till musik, kreativitet och konstnärlighet. Både spinning och dans ger glädje men jag har sett betydligt fler människor le och stråla på mina danspass än spinningklasser. Så ja, dans ger mycket glädje, energi och välmående utöver kunskap och kondition. 

De flesta kan bli riktigt bra

Att börja dansa i sen ålder är inte något hinder för att bli duktig. I tio års tid har han åkt med en hälsoresegrupp till södra Europa där de flesta varit mellan 60-85 år.

– Det har varit kul att se utvecklingen för de som tagit sina första danslektioner i sen ålder. Många har blivit jätteduktiga i flera olika danser. Det funkar om man vill och tror på det. Med rätt lärare och vägledning finns inga hinder. Hoppas fler vågar ta sina första steg, de kommer att upptäcka att omöjliga saker blir möjliga.

Dans Danshälsa

Kommentarer

Inga kommentarer.

comments powered by Disqus