Januari - en riktigt lång skitmånad

Då var oxveckorna här. Dagarna blir inte direkt kortare ännu även om vårljuset snart är på väg. Januari är kort sagt en jättelång månad.

Publicerad 15 januari 2017 . Av Rebecca Haridi
januari2

Veckorna innan jul och nyår var extremt intensiva i år både jobbmässigt och med mycket fix i övrigt. Julen och nyår tillbringade vi som många andra med att åka mellan familj och vänner. Nu börjar snart en ny "termin" (med barn börjar man tala om terminer) med både utmaningar och saker att se fram emot:

Läste på Hälsoliv att "nu är det bara att kavla upp ärmarna ytterligare ett varv och ta itu med de tröttande och oglamorösa oxveckorna". Och det är lite så det känns. Våren och inplanerade resor och ledigheter är fortfarande ganska långt borta. 

Uttrycket "oxveckorna" fanns redan i det gamla bondsamhället och lär ha syftat på veckorna efter jul och nyår. Man fick "slita som en oxe". Även om många av dagens arbeten inte är i närheten av så slitsamma som förr kan veckorna efter nyår bli tungrodda. 

Den som vill parera "svackan" ska tillbringa mycket tid utomhus och försöka fånga det dagsljus som går. Att sträcktitta på TV-serier eller hela boxar kan också vara ett sätt att ta sig igenom veckorna. 

Källa: Hälsoliv och StockholmDirekt

Läs mer: Vad är lycka och Adaptivt tänkande 

Oxveckor januari vinter

Kommentarer

Inga kommentarer.

comments powered by Disqus