LEAN för mer harmoni och lugn i vardagen

Eva Jarlsdotter fastnade för ödmjukheten och långsiktigheten i sin första kontakt med LEAN-filosofin. Idag är hon pionjären bakom konceptet lean@home där målet är att med flödesanalys uppnå en så harmonisk vardag som möjligt.

Publicerad 11 mars 2019 . Av Rebecca Haridi
eva jarlsdotter

Lean handlar i stort om att fokusera på det som är värdeskapande så ett flyt uppnås och all typ av slöseri reduceras. Som metafor kan ett garnnystan användas.

– Om man ser flöden som trådar genom organisationen, eller hemmet, så blir det enklare att förstå. För LEAN handlar om att se över alla flöden och se vad som är verkligt viktigt och värdefullt och vad som är rent slöseri. Det handlar om att det ska vara flyt och om att man tar bort allt trassel. Man ser trådens början och slut, inte ett ogenomträngligt, tovigt nystan som man inte orkar ta tag i, säger hon.

Lustfyllda vardagsbestyr

Tvättflödet: För oss var detta flöde helt kaotiskt. Nu har vi ett flöde där vi bestämt att kläderna antingen ska vara i garderoben eller den vackra tvättkorgen. 

Morgonflödet: Ett av de viktigaste flödena som sätter tonen för resten av dagen. Jag fick ett tackbrev från en familj som gick från skrik, hot och stress till en morgon där de la undan alla skärmar, åt frukost tillsammans och sedan, istället för att sitta i bilköer till dagis och skola, cyklade genom en park och fick en liten sjöglimt. 

Läxflödet: Istället för att ägna tiden åt att tjata på barnen att göra läxan så kan man skapa förutsättningar för att det blir en stund som man faktiskt kan längta till. Jag tror att det gäller att tänka lite som Pippi Långstrump, hur man kan förvandla det som man tycker kan vara tråkigt till något roligt. 

Var börjar man om man upplever vardagsbestyren som ett hopknycklat garnnystan?

– Jag brukar säga att man ska börja med det flöde, eller den tråd, där man har störst behov av att förändra. Om man till exempel tycker att morgonflödet – från det att man vaknar till dess man är på plats på arbetsplats eller skola – är en ren transportsträcka. Då kan man börja med att ställa sig frågan: Hur kan man göra det bättre?

Välj hela flödet eller zooma in på del

Ett flöde börjar med ett behov och slutar när man har mött det behovet. I hemmet möter vi ju behov hela tiden – från de mest grundläggande överlevnadsbehoven, som sömn och näring till social gemenskap och närhet.

– Det som gör att det finns en stor förändringskraft i LEAN är att man t.ex. kan ta hela övergripande flödet eller zooma in på en del. Jag fick ett mejl av en riktig fashionista som älskar kläder och mode och hon berättade om hur hon förändrat sitt klädflöde så att klädkontot numera ligger på plus minus noll. Hon köper numera designkläder på second hand och vintage och säljer dem sedan vidare för samma prislapp. Det är ett exempel på flöden.

Vad fick dig att fastna för LEAN?

– Många saker, jag tycker om att det finns en ödmjukhet i LEAN, att det är mycket reflektion och att man hittar sätt att göra saker på sitt eget vis. Det är inte någon enkel checklista, gör så här så kommer det fungera. Det här är kloka frågor som man ställer sig och verkligen kommer till orsaken, inte bara symptomen.

– Jag gillar också verkligen att försöka förstå flöden, det är där det blir en stor förändringskraft som håller på sikt, när man går från nuläge till önskat läge. LEAN handlar om en hållbar utveckling framåt, istället för att riva upp allt och förändra.

Hur har det hjälpt dig i vardagen?

– Det har hjälpt mig att se vardagen med nya ögon och ta vara på den mer, att vara mer accepterande. Framförallt har det gjort att vi har gått ifrån den känsla av frustration, otillräcklighet och stress till en känsla av harmoni och hållbarhet där vi då och då når den när känslan av flow.

Hur kom du i kontakt med LEAN?

– Jag fick upp ögonen för LEAN när jag arbetade på AstraZeneca som kommunikationschef för all produktion och varuförsörjning i koncernen – det var fabriker från Sydafrika till Sverige, från Kina till Kanada. Där började en fabrikschef, lite som en gräsrotsrörelse i en av fabrikerna i Södertälje med LEAN och det blev tydligt hur engagemang, miljö, leveranssäkerhet och kvalitet stärktes.

Eva Jarlsdotter blev övertygad om att det kunde fungera när hon hörde att de som jobbade i produktionslinjerna såg hundraprocentiga effektivitetshöjningar. Det blev mindre spill, bättre koll på leveranserna och miljömålen nåddes.

– Men sedan finns det ju trista exempel där LEAN har införts i olika organisationer och använts som en ren effektiviseringsmetod och där det kanske tom har slutat med att företaget sagt upp medarbetare när de effektiviserat verksamheten genom LEAN.

För mer intresserade: Boken "Lev helt enkelt - och vägen dit" skriven av Eva Jarlsdotter och Jeanette Guttenberg. Foto av Martin Inger och formgivning/illustrationer av Marie Karlsson.

Eller: https://lean-at-home.com/sv/

LEAN Harmoni i vardagen

Kommentarer

Inga kommentarer.

comments powered by Disqus