Goda relationer är lycka

Lycka är något som de flesta på ett eller annat sätt vill uppleva. Men att ha målet inställt på att "känna sig superlycklig" är inget bra mål, menar Boel Björkenwall på Viability.

Publicerad 12 mars 2017 . Av Rebecca Haridi
Lycka

Varför tror du att lycka är så svårt för många människor?

– Det beror dels på att många har den där sprudlande extatiska lyckan som mall. Ingen kan vara i totalt lyckorus dygnet runt. Varje känsla har en peak så den extrema lyckan kommer garanterat att dala. Det är därför bättre att sträva efter en allmän livstillfredställelse än att tänka att man hela tiden ska gå runt och känna sig superlycklig, säger Boel Björkenwall på Viability

Hon menar också att vi jämför oss för mycket med andra och inbillar oss att alla andra har det så mycket bättre än oss själva.

– Det finns alltid folk som har det bättre på något plan så om vi alltid ska jämföra oss med andra så får vi problem, säger hon. 

Dessutom ligger fokus ibland för mycket på materiella värden i stället för de saker som forskningen visat är viktigare för lyckan.

Som?

– Viktigare för lyckan har visat sig vara att fokusera på att bygga goda relationer och att se sig själv som en del av ett större sammanhang exempelvis.

Vad är lycka för dig?

– För mig är lycka mycket de där små sakerna. Att hitta en liten blomma vid vägkanten, att ha vänner som jag kan prata med om djupa saker, att känna att jag gör skillnad för andra människor i mitt jobb, att utvecklas och lära mig nya saker (den här terminen går jag till exempel en teaterkurs och har också som projekt att lära mig lite spanska).

– Eftersom jag älskar att upptäcka saker så blir jag väldigt glad av att göra små spontana utflykter till nya platser i närområdet. Jag älskar att resa men man kan ju inte vara utomlands på semester hela tiden. Så då passar jag istället på att turista lite mer där jag är. Till exempel att upptäcka någon ny sjö i Stockholm som jag inte har varit vid (kanske hittar jag några fina badklippor där att återvända till?), eller att åka till en slumpvis vald tunnelbanestation med målet att hitta ett nytt mysigt café där.

– Likaså att dansa salsa är lycka för mig. Eller spontana möten med nya människor som kanske kan ge mig något nytt perspektiv på livet! Ju fler vägar jag har till glädje desto lättare!

Läs mer: Hur förnuft och känsla kan synkas ihop genom hypnos

Läs mer: Vad som utmärker lycka 

Lycka Relationer

Kommentarer

Inga kommentarer.

comments powered by Disqus