Vad är en Poke bowl

Poke bowl har blivit en riktig trendrätt under senare tid. Men vad är Poke bowl? Inte helt självklart ens för kocken eftersom möjligheten att experimentera är stora.

Publicerad 23 juni 2019 . Av Rebecca Haridi
poke bowl2

Poke bowl kommer ursprungligen från Hawaii och brukar ätas som snabbmat. Och eftersom det nästan är möjligt att leka och experimentera hur mycket som helst med rätten funkar den som både fest- och snabbmat. Upplägget påminner om både sushi och tacos på samma gång. 

En Poke bowl har tre lager:

1. Börjar med ris. I princip allt ris fungerar. Rundkornigt ris är ändå att föredra eftersom man vill åt den "tuggiga" kärnan. När riset är uppkokat och varmt kan det med fördel smaksättas med mirin som är ett sött japanskt risvin. 

2. I en traditionell Poke bowl är marinerad rå fisk den huvudsakliga ingrediensen. Vill man att marinaden tar för sig ordentligt är mager fisk som gös eller tonfisk att föredra. 

Däremot smakar fet fisk, som lax och makrill mer. De smälter därför på ett annat sätt i munnen. Även bläckfisk och abborre går bra. Vill man ha en fiskfri variant går det bra att marinera betor, palsternacka, morot, tofu eller edamamebönor. 

3. I det sist steget är det dags för det roliga, att välja toppings. Toppa din poke bowl med det du tycker bäst om! Det kan vara: exotiska frukter, bär, äpple, nötter, spröda salladsblad, olika kålsorter, alger, svamp, kimchi, gurka, salladslök och/eller färska örter.

Källa: ICA

Läs mer: Pröva matcha-te och Magnesiumrik mat

Mat och dryck Poke bowl

Kommentarer

Inga kommentarer.

comments powered by Disqus