Vad är laktosintolerans?

Vad är laktosintolerans? Laktosintolerans kan beskrivas som svårigheter att bryta ner laktos, mjölksocker, som finns i mjölk.

Publicerad 3 november 2018 . Av Rebecca Haridi
laktosintolerans

Den som är laktosintolerant beställer inte en laktosfri Latte på favoritkaféet för att pröva nåt nytt och exotiskt. Även om det idag finns en uppsjö av laktosfriaprodukter är de i ofta lite dyrare och sortimentet är inte alltid det bredaste. Faktum är att laktosintolerans är vanligare i vissa delar av världen och att antalet intoleranta i Sverige verkar ha ökar under senare tid. 

Laktosintoleranta har brist på enzymet laktas

Om man har svårigheter att bryta ner laktos, alltså mjölksocker så beror det på att tunntarmens slemhinna har för lite av enzymet laktas.

Vanliga symptom på laktosintolerans är diarré, gaser, uppsvälld mage och magont. Besvären kan upplevas som obehagliga men är ofarliga och ger inga följdsjukdomar hos den som är drabbad. 

Man skiljer på primär och sekundär laktosintolerans där primär är en ärftlig form medan sekundär beror på en tillfällig skada på tarmens slemhinna. Skadan kan bottna i glutenintolerans eller exempelvis en maginfektion. 

Om du misstänker att du är laktosintolerant kan du göra en laktosbelastning. Du dricker då en lösning lösning med laktos för att se hur du reagerar på den. 

Laktosintolerans är inte mjölkallergi

Mjölkallergi är inte detsamma som laktosintolerans. Mjölkallergi drabbar i stället ofta spädbarn och barnet reagerar då på proteinet i mjölken. Symtomen kan visa sig som kolik, eksem och diarré. Mjölkallergi är väldigt sällsynt hos vuxna och försvinner vanligtvis någon gång i tre- till fyraårsåldern. 

Källor: Hälsoliv, Celiakiförbundet och Astma- och allergiförbundet

Läs mer: Näringsboosta med moringa och Ketokost - maxa fettintaget och bränn fett

Laktosintolerans Matallergi

Kommentarer

Inga kommentarer.

comments powered by Disqus