Varför är kött dåligt för hälsan?

Att äta kött i stora mängder och särskilt charkprodukter är skadligt för hälsan i längden. Men hur mycket kan man äta innan det blir farligt? Gäller det verkligen allt kött? Det finns dessutom studier som tyder på att kött ger oss bra näring, särskilt för äldre personer.

Publicerad 2 november 2018 . Av Rebecca Haridi
varfor ar kott daligt for halsan2

Varför är kött dåligt för hälsan? Generellt sett så är rådet från Livsmedelsverket att hålla sig till cirka 500 gram rött kött i veckan. Vilket motsvarar ungefär fyra måltider i veckan beroende på hur mycket man äter. Men här räknar man med att en normalmåltid motsvarar 125 gram.

Med rött kött menas nöt, gris, lamm, ren och vilt. Rått kött är bättre än processade varor som korv eller färdiga köttbullar. 

Ett av skälen till att processat kött som skinka, grillkorv och bacon kan vara hälsoskadligt är att det innehåller konserveringsmedel. Nitrat används för att förstärka färg och smak och är ett cancerogent ämne.

För några år sedan gick WHO efter att ha gått igenom över 800 rapporter ut med larmet att rött rött troligen är cancerframkallande och att processat kött definitivt är det. 

Varför ökar rött kött risken för cancer?

Den cancerrisk som tros öka mest av stor köttkonsumtion är cancer i tjock- och ändtarm. Vad exakt som ligger bakom den ökade risken är inte helt kartlagt.

Troligen är det flera faktorer som samverkar. Exempelvis diskuteras det så kallade hemjärnet som en potentiell orsak. Alltså den form av järn som finns i kött, fett, nitrit, nitrosaminer, salt och virus.

Källa: Livsmedelsverket, SvD, KIT. 

Fler artiklar: Boosta med näringsrik Raw Food och Livsstilsfaktorer som påverkar livslängden

Hälsosam mat

Kommentarer

Inga kommentarer.

comments powered by Disqus