Vegetarisk mat minskar risken för förtida död
Vegetarisk mat minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom och en förtidig död. Detta enligt en studie som publicerats i The FASEB Journal.

Att vegetarisk mat har flera positiva effekter på vår hälsa har bekräftats av flera studier. Nu bekräftas detta av ännu en studie på området.
Under mer än 20 år följde forskare från Harvard 209 286 personer där deltagarnas kostintag registrerades var fjärde år. I samband med detta samlades även data in om insjuknande i hjärtkärlsjukdom.
Vegetarisk mat skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom
Risken att insjukna i hjärtkärlsjukdom var 26% lägre för de som åt mest av hälsosamma växtbaserade livsmedel och minst animaliska livsmedel. Detta i jämförelse med de som åt minst vegetabilier och mest animaliska livsmedel.
Bland de som åt mindre animaliska livsmedel ökade risken för hjärtkärlsjukdom om de åt mer processade livsmedel.
Hälsosamma växtbaserade livsmedel inkluderar: fullkorn, frukt, grönsaker, nötter och baljväxter.
Processade livsmedel är exempelvis: fruktjuice, läsk, vitt mjöl, pommes och sötsaker.
Källa: The FASEB Journal
Läs mer: 7 matvanor får dig att leva längre och Kaffe är hälsosamt
Kommentarer
Inga kommentarer.